Навчально-науковий професійно-педагогічний інститут

Української інженерно-педагогічної академії

10 грудня 90 літній Ювілей Ковальова Валерія Миколайовича – викладача, економіста, дослідника, науковця, виноградаря, поета! В кожну іпостась своєї діяльності він вкладає віддану працю, сили та душу!

У нього чимало офіційних і цілком заслужених статусів: доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України, професор кафедри економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту Української інженерно-педагогічної академії, заступник Голови спеціалізованої вченої ради К.64.108.05 за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків). Його нагороджено знаками «Шахтарська слава» ІІ ступеню та ІІІ ступеню за наукові розробки для соледобувної промисловості.

За час наукової діяльності опублікував більше 270 наукових праць, у тому числі 12 монографій, два видання з грифом МОН України та навчальний посібник «Економіка праці і соціально-трудові відносини». Під науковим керівництвом Ковальова В.М. підготували і захистили дисертації 6 докторів наук і 11 кандидатів та дипломи більше ніж 500 спеціалістів та магістрів.

Найбільш значні результати наукової і педагогічної діяльності:

1956-1999 рр. – створення методології наукового обґрунтування норм праці за критеріями оцінки: прогресивність, рівнонапруженість і реальність норм, а також концепція реформування оплати праці у соляній промисловості, яке здійснено за постановою Уряду у 1974 р.;

1999-2013 рр. – створення концепції соціальних суспільних розподільчих відносин за структурою трудового потенціалу, обґрунтування закону і механізму управління оплатою праці в Україні.

Професор Ковальов В.М. причетний до створення кафедри загальнонаукових дисциплін, яка з часом була реорганізована в кафедру економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА (м. Бахмут).

Завдяки його наполегливій праці було підготовлено значну кількість фахівців, які успішно працюють на благо міста та регіону.

Його знання, мудрість, величезний життєвий досвід дають наснагу не тільки багатьом поколінням студентів, з якими він працює вже впродовж десятків літ, а й численним учням, аспірантам, колегам, усьому науково-педагогічному колективу!